Daň z převodu vozidla se rozšíří i na mnohem mladší vozy

Model T | foto: Ford

Ekologická daň se v současné době platí z převodu vozů, jejichž staří je větší než deset let.

Ekologická daň z převodu vozidla se v současné době platí za vozy, které splňují emisní standard Euro 2 a horší. Vzhledem ke značnému překryvu při zavádění nelze říct přesný rok, orientačně lze říci, že jde o vozy, které se vyrobily do roku 2000. Vozy splňující normu zaplatí při převodu ekologickou daň 3000, méně ekologická vozidla s normou Euro 1 zaplatí 5000 a vozidla, která nesplňují žádnou normu, zaplatí 10 tisíc korun.

Česká televize přišla se zjištěním, že stát hodlá během tří let rozšířit okruh zdaněných vozů i o novější modely splňující normu Euro 3, které byly vyráběny přibližně do roku 2005. Stupnice by se jen posunula o stupeň, tedy sazby by byly 3 tisíce za Euro 3, 5 tisíc za Euro 2 a 10 tisíc za cokoliv staršího.

Zdá se to být docela logický krok, doba pokročila, takže v roce 2014 by tak byla zdaňována stejně stará auta jako při zavedení původního zákona v roce 2008. Otázkou ale je, jestli tím stát nedělá cílům, které si vytyčil, totiž snížení počtu aut s vysokými emisemi a omlazení vozového parku, velkou medvědí službu.

Pokud někdo jezdí například ve Škodě 120 nebo ve Favoritu, asi jen těžko bude mít našetřeno na úplně nový vůz. Ekologická daň mu ale de facto zabrání postoupit alespoň o krůček výše, například na novější (ekologičtější a bezpečnější) Felicii.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy