Smráká se nad neomezenou rychlostí v Německu?

F458 Italia | foto: Ferrari S.p.a.

Jeden z posledních států, kde není alespoň na některých místech omezena rychlost, je Německo. Výhra Zelených však dost možná bude znamenat konec této výsady.

Jak jste možná zaznamenali ve zprávách, v německé spolkové zemi Bádensko-Württembersko po šedesáti letech přijde o vláda strana CDU. Byť volby vyhrála, koalici sestaví druhá strana Zelených a třetí sociální demokraté.

Zelená politika byla ostře namířena zejména proti jádru, což znamená poměrně značné ohrožení jaderných elektráren ležících na území země, ale méně se mluví i o snahách Zelených ukončit pro ně nesmyslnou neomezenou rychlost na dálnici.

V současné době neplatí žádné rychlostní omezení na asi 60 % dálnic ve spolkové zemi. Zelení by rádi rychlost všude snížili na 120 km/h. Zaklínadlo je jediné, jsou to emise.

Doprava musí podle Zelených posloužit při snižování emisí co možná nejvíce, proto můžeme v této zemi očekávat také dotace na úsporná auta vyvážená dodatečným zdaněním aut méně úsporných.

V případě, že by se omezení rozšířilo po celém Německu, zůstal by pravděpodobně již je jeden evropský stát bez omezení rychlosti. Je jím liberální ostrůvek Man u britského pobřeží. Zde není rychlost omezena ani na okreskách, díky čemuž zde testují svá auta snad všechny britské časopisy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy