Produkční verze Opelu Ampera připravena pro Ženevu

Ampera | foto: Archiv AutoRoad.cz

Příští týden se v Ženevě představí produkční verze hybridu Opel Ampera.

Již příští týden se evropská veřejnost dočká finální produkční verze plug-in hybridu Opel Ampera, jež je odvozen od svého amerického příbuzného Chevroletu Volt. K pohonu využívá kombinaci baterií a spalovacího motoru coby mobilní "dobíječky".

Konečně jsme se také dozvěděli cenu. Ta bude pro celou evropu stejná, a to 42 900 € (po přepočtu aktuálním kurzem asi 1 052 000 Kč). V Německu bude nicméně snížena na 36 050 € díky státní invenci pomocí odpočtu DPH. Opel uvádí, že již teď má přes 1000 předobjednávek. První ze zákazníků by své vozy měli dostat ke konci roku.

Ampera bude disponovat čtyřmi jízdními režimy, které se budou snažit přinést maximální užitek z různých okolních podmínek. Prvním z nich je mód 'Normal' pro každodenní různorodé ježdění. Druhý se jmenuje 'Sport' a má přinést dynamičtější zážitky za přijatelnou spotřebu. Mód 'Mountain' je oproti tomu určen pro provoz v horských a kopcovitých oblastech s častým stoupáním a klesáním. A nakonec je tu varianta 'City' pro maximální využití rekuperační energie.

Dojezd na baterie se bude pohybovat mezi 40 až 80 kilometry dle použitého módu. Poté se nastartuje benzínový motor o objemu 1,4 litru a začne dodávat energii do 16 kWh baterií, čímž se prodlouží dojezd na 500 km. Po vyprázdnění nádrže stačí dotankovat a můžete pokračovat dál, žádné dobíjení není potřeba. To si mimochodem zajistíte v klidu doma z běžné 230 V zásuvky. Plné dobití trvá asi 4 hodiny.

Americký bratr Ampery Chevrolet Volt dokáže v určitých situacích přenášet výkon spalovacího motoru přímo na kola automobilu. Jestli toto dokáže i Ampera prozatím nevíme. Celkový výstupní výkon je 111 kW a 370 Nm. Zrychlení z nuly na 100 km/h trvá okolo 9 vteřin a maximální rychlost je 161 Km/h.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy