Solární silnice - je to budoucnost automobilismu?

| foto: Archiv AutoRoad.cz

Vývojová laboratoř v Idaho se snaží vyvinout zajímavý vynález. Jde o solární silnice. Silnice, které jsou tvořeny solárními panely.

Silnice jsou dlouhé, táhnou se po tisíce kilometrů a přitom zabírají půdu. Proč je tedy nevyužít i k něčemu jinému, než "jen" k provozu?

Vynálezce Scott Brusaw pracuje na tom, aby se silnice mohly přeměnit v solární panely. Myšlenka je to krásná. Černé pásy silnice, které jsou na místě tak jako tak, by mohly generovat proud namísto zastavování nových polí. Zároveň by mohly vyrábět elektřinu pro infrastrukturu a například z akumulované elektřiny by se v zimě daly silnice vytápět namísto solení.

Brusaw věří, že se mu časem podaří překonat i zásadní problém - jak udělat sklo dost tvrdé na to, aby po ně mohl jezdit i řádně naložený kamion. A to dlouhodobě. Podle něj by míle takové silnice mohla stát 4,4 milionu dolarů, tedy asi 50 milionů korun na kilometr.

Futuristická myšlenka má ale pořád pár pořádných háčků. Aby solární panel fungoval, musí být sklo relativně čisté a nepoškrábané. Jak by chtěl vynálezce zamezit tomu, aby se sklo obrušovalo a usazovaly se na něm nečistoty, to je stále záhadou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy