Česko vyrobilo nejvíc aut v historii. Přesto v žebříčku spadlo

Colt CZC | foto: Mitsubishi Motors

Podle kvalifikovaných odhadů se v ČR loni poprvé v historii vyrobil více než jeden milion aut. I když to bylo více než v roce předcházejícím, před Česko postoupily Mexiko a Rusko, vyplývá ze čtvrteční zprávy Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Podle odhadů z loňského září se za celý minulý rok v České republice vyrobil jeden milion a 39 tisíc aut. V rámci Evropy tak byla ČR v roce 2010 šestým největším výrobcem. V roce předcházejícím obsadila páté místo, když produkce aut v Česku dosahovala 967 760 vozů. Loni před ČR postoupilo Rusko. SAP, které zprávu vydalo, se odvolává na údaje Mezinárodní organizace výrobců automobilů (OICA), které je členem.

V celém světě se loni vyrobilo pravděpodobně 62,15 milionu aut, o 28,67 procenta méně než v roce 2009. Největším světovým výrobcem byly Čína (11,43 milionu aut), Japonsko (8,2 milionu aut) a Německo (5,32 milionu aut).

V rámci Evropy se za Německem loni umístily Španělsko, Francie, Velká Británie a Rusko. ČR na šestém místě uzavírá řadu zemí s produkcí nad jeden milion vozů ročně. V přepočtu na obyvatele byla ČR v Evropě zřejmě druhá za Slovinskem a před Slovenskem.

"Aby Česká republika obsadila v tomto hodnocení první místo, muselo by být v ČR vyrobeno přibližně 1 075 000 osobních automobilů. Tato hranice však podle dosud známých výsledků za rok 2010 zřejmě nebude dosažena," soudí Antonín Šípek, ředitel sekretariátu SAP. Podotýká rovněž, že čísla u některých zemí jsou vzhledem k vývoji na trhu možná "příliš optimistická".

Definitivní údaje o výrobě vozidel budou známy 20. ledna.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy