Škoda přijde o stovky pracovních míst, nedostala možnost vyrábět motory

up! | foto: Volkswagen

Škoda nebude mít možnost vyrábět malé motory pro budoucí mikrovůz rodiny Volkswagen. Kvůli tomu nevytvoří několik set míst, které původně plánovala. Uvádí to server Ekonom.

Škoda má při uvádění nového malého vozu smůlu. Původně se ucházela o celého vozu pro celý koncern. Továrně v Kvasinách to ovšem dopřáno nebylo. Nyní se automobilka snažila uhájit alespoň výrobu litrových tříválců, které budou malé Volkswageny pohánět. Bylo by to logické, vyvinuli je z velké části přímo ve Škodě a jsou odvozeny z tříválců 1,2 HTP, které také vyrábí Škoda. Ani to nebylo Škodě dopřáno.

Škoda nezůstane úplně zkrátka, bude se zde vyrábět převodovka nového modelu a také určité komponenty motorů, ovšem kvalifikovaná práce při jejich sestavování bude probíhat v zahraničí. Situace je o to nepříjemnější, že se očekává po uvedení malého Volkswagenu i pokles výroby stávajících motorů 1,2 HTP, zejména kvůli ukončení výroby Volkswagenu Fox, který je používá.

 Ekonom naznačuje, že za odejmutím výroby může stát mimo jiné také vlažný postoj České republiky k přijetí společné měny Euro. Slovensko, kde bude probíhat montáž vozů, již Eurem platí.

Očekává se, že rodina malých vozů, které budou prodávány pod značkami Volkswagen, Seat a Škoda, se představí v Ženevě na jaře příštího roku. Výroba se rozběhne na konci prvního pololetí.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy