Tata má problém, projekt Nano možná skončí neúspěchem

Nano | foto: Tata

Tata Nano. Kdysi považován za revoluční vůz, který dokáže postavit celou Indii na čtyři kola. Dnes se neví, jestli vůbec bude rentabilní.

Ford T, Volkswagen Beetle, Fiat 500 nebo Austin 7. Legendární lidová vozítka, která dokázala rozhýbat celý trh ve své tehdejší domovině a stala se základem tamního motorismu. Tata doufala, že se do tohoto historického seznamu zařadí také. Její iluze se ale možné rozplyne.

Za poslední měsíce se totiž poptávka po maličkých autíčkách Nano snížila na pouhých 15 %. Může za to vícero věcí, především pravděpodobně to, že banky již nejsou ochotny půjčovat nemajetným na sice levná, vzhledem k tamním mzdám přesto relativně drahá auta.

Tata navíc byla nucena upravit ceníky směrem vzhůru. Přestože šlo jen o pár procent, nevyslalo to zrovna dobrý signál ke kupujícím. Další potíž je v tom, že některé vozy začaly kvůli nepodařené kabeláži hoře.

Součtem všech těchto faktorů dospějeme k tomu, že předpokládaný prodej čtvrt milionu těchto vozů ročně se asi nenaplní. A Tata bude ráda, když naplní alespoň desetinu, vždyť v listopadu se prodalo pouhopouhých 509 kusů.

Bude jistě zajímavé sledovat, jak dopadne expanze Taty na trhy v Evropě.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy