Fiat, Alfa Romeo a Maserati postaví SUV na bázi Jeepu Grand Cherokee

Grand Cherokee | foto: Archiv AutoRoad.cz

Tuto zajímavou skutečnost uvedl generální ředitel Fiat Group Sergio Marchionne. Nové modely by se měly v nabídce automobilek objevit v horizontu 12 až 18 měsíců.

Skupina Fiat Group se v duchu doby snaží uspořit vývojové náklady sdílením komponent partnerského Chrysleru. Proč nevyužít technologii Jeepu Grand Cherokee, který Chrysler vivinul  kooperaci s bývalým partnerem Daimlerem. Ten využívá skupiny a technologie vivinuté také pro příští generaci Mercedesu ML.

Protože momentálně jsou automobily kategorie SUV v kurzu, neměly by scházet v portfoliu žádného významného výrobce. Tyto vozy v nabídce evropských značek koncernu Fiat scházejí. V rámci skupiny již postavilo na této platformě Dodge model Durango.

Předpokládá se, že Fiat a Alfa Romeo využijí do svých SUV motor V6 Pentastar objemu 3,6 litru a vybaví jej v Evropě nezbytným  turbodieselem.

Prémiová značka Maserati by své první SUV v historii nejspíše osadila motorem V8 objemu 4,7 litru známým ze sedanu Quattroporte a kupé GranTurismo. To bude mít našlápnuto na Porsche Cayenne, Audi Q7, Range Rover nebo BMW X5.

Všechny připravované modely by měly vznikat v továrně Jeferson North ve státě Michigan, tam ostatně vznikají i dárcovské Grand Cherokee.

Není to rozhodně poslední případ sdílení komponent z dílny Chrysleru, v roce 2012 by se měly objevit modely Alfa Romeo a Maserati na bázi připravovaného sedanu 300C.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy