PAŘÍŽ: Exagon Furtive e-GT - elektromobil s prodlouženým dojezdem

Furtive eGT | foto: Exagon

Nepříliš známá automobilka Exagon motors na autosalonu v paříži zazářila sportovním elektrokonceptem s dlouhým dojezdem.

S elektrickými sporťáky se poslední dobou rozrthl pytel. Prim má v této vlně Tesla Motors, ale francouzský výrobce Exagon Motors vypadá, že by firmě ze Sillicon Valley rád šlapal na paty.

Tento elektrický sporťák má dost velké baterky na to, aby dokázal ujet 400 kilometrů na jedno nabití. Má to jeden háček, podle tabulky, kterou automobilka přiložila, se s takovouto vzdáleností dá počítat jedině při jízdě konstantní rychlostí 50 km/h. Pokud řidič zrychlí na 90 km/h, dojezd se zkrátí na 290 km, rychlost 110 km/h znamená zkrácení na 240 km a povolená dálniční rychlost by stačila tak akorát na cestu z Brna do Prahy, vystačí na 200 kilometrů.

Naštěstí náš Exagon nenechá na holičkách. V jeho karoserii se ukrývá také malý spalovací motor sloužící jako generátor, který dodá motorům dodatečnou energii.

Elektromobily mívají obvykle velmi slušné dynamické parametry a Exagon Furtive e-GT není výjimkou, na stovku zrychlí za 3,5 sekundy. Maximální rychlost je 250 km/h, který zaručuje celkový výkon hybridního ústrojí 340 koní.

 Podívejte se také na souhrn všech novinek z Paříže 2010!

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy