PAŘÍŽ: Lotus Eterne Concept - už i Lotus se čtyřmi dveřmi

Eterne Concept | foto: Archiv AutoRoad.cz

I klasici z Norfolku se rozhodli svézt na módní vlně čtyřdveřových kupátek. Od úspěchu Mercedesu s modelem CLS tato kategorie roste. Svým výtvorem pojmenovaným Eterne se hodlá Lotus zařadit po bok modelům Panamera od Porsche, Rapide od Aston Martinu nebo A7 Sportback od Audi.

Designově se jednoznačně zařazuje po bok taktéž v Paříži prezentovanému hardtopu Elan. Mají téměř shodnou příď. Od sloupků A už si příliš podobné nejsou. Z bočního profilu vynikne postupně splývající záď a bezrámové boční dveře. Záď by se dala zařadit do jakéhosi kubismu. Oblin je na voze pomálu. Za povšímnutí stojí citlivě zakomponované výdechy výfuků ve tvaru obdelníku,mezi výfuky je čistě zakomponován karbonový difuzor.

K pohonu by měl sloužit, ostatně jako u Elanu, šestsetdvacetikoňový motor V8 objemu pět litrů z konstrukční kanceláře Toyoty. K dispozici má být i zatím nespecifikovaná hybridní verze. Systém pohonu má být také dvojí koncepce, buď klasická zadokolka a nebo čtyřkolka.

Výkonostní parametry Eterne jménu Lotus ostudu dělat nebudou, zrychlení na stovku za 4 sekundy a maximální rychlost a dokáže se rozjet na slušných 315 km/h.

Cena je předběžně odhadována na 190 tisíc dolarů a na trhu by se měl objevit v roce 2015. V Paříži se objevily také koncepty Elise a Esprit, i ty vám brzy představíme.

Podívejte se také na souhrn všech novinek z Paříže 2010!

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy