Nejsilnější atmosférická šestnáctistovka současnosti pochází z dílen korejského koncernu

Sportage | foto: Kia Motors

Koncern KIA-Hyundai představil zbrusu nový motor 1.6 GDI. Nejedná se však o diesel, jak by se z názvu mohlo zdát, ale o moderní atmosférický motor s přímým vstřikem paliva (Gasoline-Direct-Injection).

Stejné označení nesly v minulosti motory od Mitsubishi, které tuto moderní technologii vštípilo motorizacím 1.8 a 2.,4 litru. Vzhledem k velké náchylnosti na kvalitu paliva a s tím spojenou nižší spolehlivostí se však tyto motory příliš neujaly.

Teď je ale jiná doba, technologie pokročily a Hyundai-KIA se podobně jako další řada výrobců vydala směrem přímého vstřiku paliva. Nová šestnáctistovka disponuje výkonem 135 koní a 167 N.m točivého momentu, který vrcholí při 4850 ot/min.

Jako první se motor objeví v SUV korejské rodiny, tedy Hyundaii ix35 a KIE Sportage, kde bude standardně spojen se šestistupňovou manuální převodovkou. V obou vykazuje přibližně stejné dynamické vlastnosti a spotřebu paliva. Zrychlení z 0 na 100 km/h zvládá Hyundai ix35 osazený tímto motorem za 11,1 vteřiny a ručička tachometru se zastaví na hodnotě 178 km/h. Kombinovaná spotřeba přitom činí 6,8 litru na 100 km.

Základní cena Huyndaie ix35 s tímto motorem pod kapotou činí 409 900 Kč. Nejlevnější Sportage pořídíte za 419 980 Kč.   

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy