Kia Sportage s ocenením ´Top Safety Pick´

Sportage | foto: Kia Motors

Nová Kia Sportage získala ocenění ´Top Safety Pick´ v kategorii kompaktních SUV. Vedle modelů Soul a Sorento je tak dalším zástupcem nové generace vozů Kia, které si vysloužily tento titul udělovaný v USA Pojišťovacím institutem pro bezpečnost silničního provozu

Toto ocenění se uděluje vozidlům, která podle testů IIHS dosahují nejlepších výsledků v oblasti ochrany cestujících při čelních, bočních i zadních nárazech a nově také při převrácení vozidla.

Nová Sportage je vybavena celou řadou prvků aktivní i pasivní bezpečnosti. Od výbavy Active Plus je k dispozici osm airbagů a aktivní opěrky hlavy zabraňující hypertenzi krční páteře. Všechna provedení od výbavy Active Plus disponují rovněž stabilizačním systémem ESC (Electronic Stability Control), HAC (Hill-start Assist Control), DBC (Downhill Brake Control) a ESS (Emergency Stop Signal).

HAC zabraňuje nežádoucímu „couvnutí“ auta při rozjezdu ve stoupání, DBC naopak zaručuje bezpečné sjezdy příkrých svahů, když udržuje rychlost na 8 km/h. ESS automaticky „rozbliká“ brzdové svítilny kdykoli, když je ABS nebo ESC v činnosti.

Výkonnost brzdového systému nové Sportage s kotoučovými brzdami na všech kolech je v extrémních podmínkách podpořena třemi systémy – ABS, dále pak elektronickým rozdělovačem brzdného účinku EBD a brzdovým asistentem BAS, který rozpoznává brzdění v krizové situaci a poskytuje okamžitě maximální brzdný tlak.

Mezi další funkce, které výjimečně přispívají k bezpečnosti provozu a jsou začleněny do ESC, patří: TCS (Traction Control System), CBC (Cornering Brake Control) a VSM (Vehicle Stability Management).

U nové Sportage je součástí vylepšeného systému rovněž senzor proti převrácení ROP (Roll Over Protectin). Toto čidlo monitoruje případné převrácení vozu a v případě potřeby aktivuje boční a záclonové airbagy, stejně tak jako předpínače bezpečnostních pásů.

Jako výbava na přání je dodáván TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Tento systém varuje řidiče při poklesu tlaku v jakékoli pneumatice o více než 25 procent.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy