Co s krupobitím zničeným vozem? Škody po víkendu jdou do stamilionů.

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Víkendové krubopití v Praze a okolí způsobilo škody na tisících vozů. Jak se ale dá opravit vůz, který byl zasažen kroupami? Existuje více metod.

Pojišťovny odhadují, že jim bude nahlášeno více škodných událostí než při povodních, které se odehrály o týden dříve (což docela dává smysl v hustě obydlené Praze).

Vozy poškozené krupobitím mívají obvykle poškozenou karoserii a rozbitá okna. S okny toho mnoho nesvedeme, ty je nutné vyměnit v autoservisu, důležité ale je pro účely příštího prodeje pořídit fotografii poškozeného vozu. Důvod je nasnadě, číst kódy vyražené na sklech umí kdekdo a právě nesoulad mezi kódy na oknech a výrobními údaji je docela dobrým vodítkem ke zjištění, zda byl vůz bourán. Krupobití a následnou výměnu oken podpořenou fotografií jistě kupující pochopí snáze.

Co ovšem s karoserií? Zaprvé je třeba si uvědomit, že kroupami potlučená "kastle" není důvodem, pro který by byl vůz znehodnocen k používání. Jde čistě o estetickou vadu, která nemá vliv na bezpečnost vozu - pevné díly jsou pod karoserií. Nemáte-li tedy vůz pojištěn a jde-li o vůz s nízkou hodnotou, oprava se pravděpodobně nevyplatí a ničemu to nevadí.

Klasickou metodou, která se používá odedávna, je zakytovat prohlubně a postižený díl opět přelakovat. Výsledek je obvykle dokonalý, problémem ale je, že odstín nemusí vždy dokonale padnout ke zbytku vozu a rozdíl je poté patrný, zejména jde-li o starší vůz. Dobrý lakýrník zvládne zázraky, přesto se může stát, že po letech a blednutí barev na slunci se mohou odstíny začít rozcházet. Dalším faktorem, který hraje v neprospěch této metody, je fakt, že mnozí kupující ojetých vozů již kontrolují autenticitu laku měřidlem tloušťky laku. Výhodou naproti tomu je, že přelakováním zmizí i starší oděrky a vůz může vypadat opravdu jako nový.

 Specializované firmy ovšem nabízejí lepší techniku. Karoserie většiny aut je totiž vyrobena z plastu a plechu, tedy relativně poddajných materiálů, které je možné vytáhnout zpět do původní polohy. Tato operace se provádí různými nástroji, přičemž mechanik se musí dostat k poškozené karoserii z vnitřní strany. Vytlačováním zevnitř se karoserie narovná a vypadá jako nepoškozená. Použít se dají i pneumatické nástroje, které dokáží plech podtlakem a zpětnými rázy vypnout taktéž bez poškození laku.

 Výhodou je zejména ušetření času i peněz. Povrch se dále nelakuje, což je výhoda i nevýhoda zároveň. Je navíc třeba dbát na to, aby opravu provedl zkušený servis, který nenadělá více škody než užitku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy