Lotus Exos Type 125: formule pro 25 vyvolených

Exos | foto: Archiv AutoRoad.cz

Pokud jste si někdy přáli vlastnit monopost formule 1 nyní vám Lotus dává příležitost. Podmínkou je složit na jejich účet milion dolarů.

Novinkový typ Exos nyní Lotus prezentuje na přehlídce elegantních automobilů v Pebble Beach. Vozidlo je inspirováno monoposty F1, konstrukce odpovídá specifikacím monopostů pro rok 2009. Exos je určen výhradně pro ježdění na okruzích a v žádném případě není určen do běžného provozu. Vozů vznikne omezená série 25 kusů.

Základem vozu je jako u skutečných formulí karbonový monokok, o pohon Exosu se stará třiapůllitrový osmiválec Cosworth GPV8 o výkonu 650 koní. Je vybaven poloautomatickou převodovkou a pohonem zadních kol. Palubní data jsou zobrazována na displeji ve volantu. Vůz je oproti klasickým monopostům vybaven startérem a mezi návštěvami servisu je schopen urazit 4,5 tisíce kilometrů.

Jízdní parametry zveřejněny nebyly, ale při pohotovostní hmotnosti Exosu 650 kilogramů budou naprosto srovnatelné s formulí 1. Jako třešničku na dortu Lotus nabídne majitelům Exosů pět tréninkových dní na různých závodních tratích pod dozorem pilotů F1.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy