Mercedes vyvíjí devítikvalt. Kde to skončí?

Mercedes-Benz | foto: www.autoroad.cz / Braňo Porubčan

Mercedes se rozhodl jít dále v honbě za maximálním počtem převodů. Podle všeho vyvíjí převodovku s neskutečnými devíti stupni.

Má to smysl nebo nemá? Mercedes chce být lepší než veškerá konkurence, která nabízí do svých modelů převodovky s osmi stupni. Jeden prostě přidá.

K čemu by taková převodovka mohla být? Zrekapitulujme si, k čemu vůbec převodovky jsou. Spalovací motory mají tu nevýhodu, například oproti elektrickým, že efektivně pracují jen v poměrně úzkém pásmu otáček. Proto musí být zpřevodovány, aby bylo možno cestovat pomalu i rychle v tomto úzkém pásmu. Tohle pásmo ale není u osobních aut tak úzké, aby potřebovalo více než 5-6 převodů.

Vyšším počtem převodů docílíme jistých výhod. Motor poběží v maximu času v tomto ideálním pásmu a tím dostaneme nižší spotřebu a hlučnost. Počet převodů by měl být úměrný rozsahu tomuto ideálnímu rozsahu otáček. U kamionů u nichž je rozsah malý, je logicky nasazeno množství převodů.

Mercedes podle všeho hodlá nasadit svoji převodovku do výkonných benzínových modelů, tedy s motory, které mají svůj využitelný rozsah velmi široký. Má to tedy smysl? Nemá!

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy