Fiat začal v Polsku vyrábět dvouválce, pětistovka jde ke kořenům

Fiat | foto: Archiv AutoRoad.cz

V továrně Fiatu v polské Bielsko-Biale se začaly rodit první dvouválcové motor 0,9 pro Fiat 500 a další modely koncernu.

Podobně jako původní Fiat 500, i ten nový bude poháněn dvouválcem. Na rozdíl od něj bude sice ukryt vepředu, to nic ale nemění na tom, že se do automobilů vrací tato dnes již téměř zapomenutá koncepce.

Snížení počtu válců je poměrně logickým vyústěním snahy o downsizing, tedy zmenšování objemů motorů. Objem každého jednotlivého válce není výhodně zmenšovat donekonečna, proto pro motor o objemu 0,845 litru zvolili konstruktéři pouhé dva válce.

Žádný slaboch to ale není, díky přeplňování má tato kompaktní jednotka výkon 86 koní a v blízké budoucnosti přijde i výkonnější, 105koňová jednotka. Na opačnou část spektra zamíří atmosférická 65koňová varianta.

Ve Fiatu 500 se u nového motoru předběžně počítá se spotřebou 4 l/100 km, maximální rychlostí 170 km/h a zrychlením z klidu na stovku za 11 sekund, což jsou pro městský automobil přijatelné hodnoty.

Časem by se měla objevit i hybridní verze a verze na zemní plyn, automobilka má tedy zájem na tom, aby tento zatím jedinečný motor rozvíjela dále. Ročně plánuje vyrobit téměř půl milionu těchto motůrků.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy