V Goodwoodu se ukáže 3500koňový a 78litrový Mini diesel

MINI | foto: Archiv AutoRoad.cz

Na přehlídce rychlých vozů v Goodwoodu se letos ukáže opravdová specialita. Výkon neskutečných 3500 koní z osmnáctiválce o objemu 78 litrů. Neskutečné.

Goodwood je tradičně plný různých superrychlých a supervýkonných šíleností a tohle by mohla být jen jedna z nich. Nemůžeme ale říci, že by byla obyčejná.

To, co se nachází pod... pardon - na kapotě, je totiž obří motor, který pohání těžké stroje, které převážení kusy horniny v povrchových dolech. Tito drobečci, kteří dokáží odvést i přes 200 tun nákladu, opravdu silný motor potřebují. K čemu je však 78 litrů objemu, 3500 koní výkonu a 14 000 Nm točivého momentu z motoru, jehož váha přesahuje 11 tun včetně dvanácti turbodmychadel?

Máte-li pocit, že jde o opravdového motorového mastodonta, musím vás zklamat. Na světě existuje množství ještě větších motorů, používají se v lodích. Těžké tankery a přepravní lodě mají motory, jejichž výkon nezřídka přesáhne i 100 000 koní a to z objemu přes 20 tisíc litrů. Přitom se jedná o motory, které mají přibližně 14 válců. také dosahují maxima při 100 otáčkách za minutu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy