Po jižní části pražského okruhu nejpozději 20. září

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Několikrát odkládaný termín zprovoznění nové jižní části pražského okruhu dostává jasnější obrysy. Nejzazší termín otevření třiadvacetikilometrového úseku od Slivence po dálnici D1 je 20. září.

Technologicky unikátní stavba se pyšní hned několika tunely i nejdelším mostem v Česku. Ten se pne od radotínských portálů nad údolím Berounky v délce přesahující 2 kilometry až po velkou mimoúrovňovou křižovatku s ulicí Strakonickou. Tam navazuje na další most přes Vltavu, aby záhy opět zmizel v tunelech Lochkov. Práce na této části nyní víceméně finišují a se zprovozněním celé stavby se čeká na dokončení navazujícího úseku do Jesenice.

Nejpozději 20. září se tak budou moci řidiči poprvé projet mezi dálnicemi D5 a D1 bez toho, aby museli absolvovat nervy drásající jízdu v kolonách po Jižní spojce, Barrandovském mostě i ulici K Barrandovu. Odtud by dokonce měly zmizet i nekonečné šňůry nákladních aut. Technická správa komunikací totiž do těchto míst plánuje zákaz vjezdu vozidel nad 12 tun, který by měl platit od mimoúrovňové křižovatky u Slivence až po Záběhlice.

Na Jižní spojku by se tak mohl po mnoha letech vrátit plynulý provoz a oddechnou si zřejmě i obyvatelé okolních čtvrtí, kterými denně projíždí tisíce aut hledajících náhradní trasy. Uvidíme, zda se tentokrát podaří napjaté termíny i optimistická očekávání naplnit.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy