Audi R4: nejisté vyhlídky

R4 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Když Audi ukázalo letos v Detroitu koncept E-tron fandové sportovních aut se zaradovali. Menší sestra R8 se objevila na obzoru. I když E-tron je další obligátní elektromobil, z ní vycházející R4 spalující benzín zní zajímavě.

Již tři roky se spekuluje o společném projektu Porsche s Audi, z toho měl vzejít malý sporťák s motorem uprostřed. Nyní, kdy se chystá začlenění Porsche do koncernu VW se situace značně změnila. Nicméně nevyužít projektu E-tron k výrobě neelektrické verze by byl hřích. E-tron by se měl v sériové produkci objevit v roce 2012, tento termín není nereálný ani pro R4. Nicméně jde zatím pouze o spekulace, automobilka R4 zatím nepotvrdila.

Koncepce R4 je jasná, motor by byl posazen před zadní nápravou. Spekuluje se o použití řadového 2,5 litrového pětiválce a také o čtyřválcovém dvoulitru TFSI. Vzhledově se víceméně neodlišuje od E-tronu. Zbavil se jeho masky a kol a byl více přiblížen k R8. Technicky se předpokládá ústup Audi u R4 od drahých kompozitů ke klasické oceli či hliníku. Koncepce R4 odpovídá roadsteru VW BlueSport představenému v Detroitu jako studie v roce 2009.

Takže nezbývá než doufat že nakonec R4 dostane zelenou. Do budoucna asi není vyloučena produkce sesterských spřízněných modelů Audi R4/Posche Boxster/VW BlueSport.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy