Dvoupatrové autobusy v novém kabátě pro Londýn

Autobus | foto: Archiv AutoRoad.cz

Co se vám vybaví, když se řekne Londýn? Královna? Parlament? Londýnské oko? Horse guards? Tate Modern? Doubledeckery?

Tradiční doubledeckery, jak je všichni důvěrně známe, se jmenují Routemastery a v současné době již ve službách dopravního podniku v Londýně s výjimkou nostalgických linek nejezdí, protože nesplňují emisní ani bezpečnostní normy. Zvláště to, že vozu chybějí dveře, jej diskvalifikuje z bezpečnostních standardů.

Routemastery samozřejmě nebyly jedinými doubledeckery, tedy dvoupatrovými autobusy v Londýně. Hlavní město Spojeného království ale žádalo novou ikonu, tak si ji nechalo stvořit.

Výběrové řízení vyhrála společnost Capoco Design s návrhem, které vidíte na přiložených obrázcích. Plně respektuje tradiční linie Routemasterů, vše je ale moderní a bezpečné.

Novinka je oproti starému modelu mnohem delší, zatímco starý autobus byl poměrně krátký, měřil jen 8,4 metru, novinka je s 11,2 metry rozměrově velmi blízká autobusům které jezdí v ČR, například Karosám. Jejich typická délka je také něco přes 11 metrů.

Oproti klasice jistě cestující ocení troje dveře oproti jediným u klasického busu, tomu se přizpůsobuje i dvojice schodišť. Motor se přesunul dozadu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy