Výroba autobusů v Holýšově se rozšíří, nabere další lidi

Mercedes-Benz | foto: Archiv AutoRoad.cz

Společnost Evobus, která vyrábí v západočeském Holýšově autobusy například pro firmu Mercedes Benz, dostane novou halu. Díky tomu bude moci nabrat desítky dalších zaměstnanců.

Téměř pětistovka zaměstnanců v továrně nedaleko Plzně začne montovat části městského autobusu CapaCity, k čemuž bude nutné vybudovat novou halu. Investice za 10 milionů euro zvýší kapacitu závodu a umožní nabrat padesátku zaměstnanců.

Obří CapaCity je kloubovým autobusem s prodlouženou částí za kloubem. Jeho délka je téměř 20 metrů, čímž o dva metry překonává asi nejrozšířenější kloubový autobus současné doby, Irisbus Citelis, který vyrábí dřívější Karosa. Do Mercedesu se vměstnají dvě stovky pasažérů.

Vzhledem ke své velikost musí mít CapaCity čtveřici náprav, pro nástup a výstup je připravena čtveřice dveří.

Motor je oproti osobním autům samozřejmě neporovnatelný, z objemu 12 litrů dává výkon 350 koní a 1600 Nm při 1100 otáčkách za minutu. Motor, šestiválec, je umístěn vzadu a poháněna je třetí náprava, tedy až ta za kloubem.

Obří autobus, který má ambici nahrazovat tramvaje, si zatím v ČR nikdo neobjednal. Čtyřicítka těchto monster je však objednána do Bratislavy a dalších 250 vozů zakoupí Turecko.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy