Honda vyvíjí i letadla..

Firma Honda Motor Co., Ltd. ohlásila, že její nové experimentální..

..kompaktní komerční proudové letadlo HondaJet, vybavené firmou HONDA vyvinutými proudovými motory HF118, úspěšně dokončilo na letišti Piedmont Triad Airport v Severní Karolině v USA úvodní letové zkoušky.

Ve srovnání s konvenčními proudovými letadly nabízí tento experimentální letoun skvěle nízkou spotřebu paliva a pozoruhodný prostor kabiny. Motory jsou umístěny optimálně na horní ploše hlavního křídla v ojedinělém uspořádání, které snižuje odpor vzduchu při vysokých rychlostech a zvyšuje letovou výkonnost. Toto uspořádání také odstraňuje potřebu strukturálního zabudování motorů do trupu letadla, což umožňuje zvětšení prostoru v kabině oproti konvenčním letadlům o více než 30%.

Trup je celistvou a lehkou konstrukcí z uhlíkových kompozitů a jeho kabina je největší v dané třídě. Hlavní křídlo tvoří hliníkové panely, vyražené z jednotlivých hliníkových plechů, které poskytují hladší povrch než obvyklé struktury křídel, společně s firmou Honda patentově chráněnými laminárními nosnými plochami, snižujícími turbulenci a významně zlepšují aerodynamické parametry. Další odpor vzduchu snižující technologie se týká nosu trupu, který je formován tak, aby vytvářel laminární proudění. Tyto vlastnosti v kombinaci s úsporným proudovým motorem s turbodmychadlem Honda HF118 umožnily snížit spotřebu paliva ve srovnání s běžnými letadly o více než o 40%.

Honda začala s výzkumem na úseku kompaktních komerčních proudových letadel v roce 1986, s motory od jiných výrobců. Experimentální kompaktní proudový letoun HondaJet s proudovým motorem s turbodmychadlem HF118 je prvním firmou vyvinutým Honda letadlem používajícím motory Honda a je významným milníkem pro společnost i pro letecký průmysl.

Zdroj: Honda ČR

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy