VIDEO: Co je problémem Lexusu GX 460, že musel být stažen z prodeje?

GX | foto: Lexus

Lexusem, posléze jeho mateřskou Toyotou, v USA cloumá další skandál. Časopis Consumer reports nedoporučil jeho koupi z důvodu obavy z převrácení. Kde je problém?

Včera se i na našich stránkách objevil článek o tom, že Lexus pro jistotu stahuje z prodeje svůj model GX, u kterého podle časopisu Consumer reports hrozí převrácení.

Lexus GX 460 je velkým SUV od Toyoty, v Evropě jej známe jako Toyotu Land Cruiser, a jde o nejnovější generaci tohoto vozu, která se představila před rokem.

Podívejte se na video přiložené níže. Je na něm jasně patrné, že Lexus se v jisté poměrně extrémní situaci může dostat do smyku. Na tom by nebylo nic divného, to je základní fyzika, ale v moderních vozech je nainstalován pokročilý elektronický systém, který by takové situaci měl účinně zamezit.

Potíž je tedy v tom, že Lexus GX má tendenci k přirozené přetáčivosti, kterou ale integrované ESP začne řešit až velmi pozdě.

Vozidlo, které jede takříkajíc dveřmi napřed, je velmi náchylné k převrácení, stačí, aby se kolo zaškobrtlo v nějakém výmolu a neštěstí je na světě. Vše je navíc podpořeno velmi vysokým těžištěm tohoto rozložitého SUV.

Potíž je tedy jednoznačně v ESP, které na přetáčivou situaci reaguje příliš pozdě. Vypadá to, že Toyota se bude muset opět zamyslet.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy