Rádio Dálnice - nad projektem visí řada otazníků

Loga | foto: Archiv AutoRoad.cz

Už v dubnu odstartuje vysílání nového Rádia Dálnice. To by mělo, jak už název napovídá, poskytovat speciální dopravní informace zaměřené na českou dálniční síť. Mezi veřejností i odborníky ale tento projekt vyvolává řadu otázek.

Předně jde až o neuvěřitelný počet kmitočtů, které se podařilo autorovi projektu Radimu Pařízkovi získat. Na svém listopadovém zasedání totiž Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila Rádiu Dálnice 23 kmitočtů, což je nejvíc v historii. Navíc pro dosud nevysílající stanici. 

Odpůrci upozorňují i na fakt, že některé z nově přidělených frekvencí mohou ohrožovat již vysílající rádia. Jedná se například o vysílač v Mirošovicích, ze kterého RRTV poskytla Rádiu Dálnice kmitočet 98,3 MHz. V oblasti už ale dlouhou dobu vysílají Kiss 98 na frekvenci 98,1 MHz a Černá hora na 98,4 MHz. Odborníci tak nad rozhodnutím Rady kroutí hlavou a obávají se vzájemného rušení. 

Ve většině případů se navíc jedná o vysílače s relativně malým výkonem, takže řidiči budou muset přibližně každých 10 km přelaďovat. Server digizone.cz proto po vzoru Francie navrhuje pro takto úzce profilovanou stanici jediný kmitočet. V úvahu by připadala relativně volná frekvence 107,8 FM, přičemž jediným problémem by byl jihlavský vysílač Kiss Hády 107,7. Ten by šlo ale snadno vyřešit výměnou frekvencí.

Další neznámou je budoucnost samotného obchodního modelu a vysílacího schématu. Rozšířené zpravodajství z českých silnic a dálnic totiž už řadu let přináší třeba Impuls či Český rozhlas 1, který navíc disponuje největší sítí stálých dopravních zpravodajů v zemi a po novém rádiu tudíž není poptávka. Dle výše jmenovaného serveru se proto objevují obavy, aby projekt neskončil podobně jako Rádio Info, jež mělo na základě vydané licence nabízet dopravní zpravodajství pro Prahu. Kvůli nezájmu posluchačů se ale bez nově schválené licence přetransformovalo na zcela jinak zaměřenou stanici RockZone.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy