Volvo by mohlo být prodáno už za pár dní do Číny

Volvo | foto: Volvo

Automobilka Volvo se pravděpodobně stane majetkem čínské firmy Geely už v únoru, dokonce na jeho začátku.

Jedna z ikon automobilové bezpečnosti by mohla být do Číny prodána za 1,8 miliardy dolarů, přičemž Ford automobilku v roce 1999 koupil od společnosti Volvo Group zabývající se mimo jiné výrobou nákladních vozů a autobusů za částku 6,45 miliardy dolarů.

Částka by měla být složena na účet Fordu do osmého února.

Geely chce švédskou automobilku přivést do zisku během dvou let, přičemž do roku 2015 chce vyrobit dva miliony aut ročně. Přispět k tomu má i nová továrna otevřená přímo v Číně.

Loňská recese způsobila v automobilovém průmyslu opravdové turbulence. Připomeňme jen některé změny, ke kterým došlo.

S velkými problémy se potýkal koncern General Motors, který nakonec musel umrtvit některé značky, Hummer byl odprodán do Číny a zadařil se i prodej Saabu, který nyní patří Spykeru. Málem byl prodán i Opel, ten ale nakonec bude restrukturalizován pod křídly GM. Chrysler se částečným majetkem Fiatu, přičemž italská automobilka získala i opci na další zvýšení podílu v koncernu.

Ford se s recesí vypořádal docela se ctí, ale i on zahájil výprodeje. Nejprve se zbavil luxusního Aston Martinu, poté do Indie prodal Jaguar a Land Rover. Posledním prodejem by mělo být Volvo společnosti Geely.

Porsche neuneslo tíhu dluhu, který si způsobilo pokusem o převzetí Volkswagenu a nakonec ho sám obří koncern pohltil. V souvislosti s VW se mluví  o i zakoupení strategického podílu v Suzuki.

Takové akce tu už dlouho nebyly...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy