Dražší benzín, na magistrále padesátkou – co vše nás letos čeká?

ilustrační foto | foto: ŘSD ČR

Od 1. ledna 2010 vstupuje v platnost celá řada změn, které ovlivní cestování našimi plechovými miláčky. Některé se dotýkají přímo silniční dopravy, některé ji ovlivní nepřímo prostřednictvím vládních opatření. Co nás letos nemine?

Začněme tím nejméně příjemným, co se dotkne nás všech. Firmy zabývající se výrobou pohonných hmot z benzínu a nafty musí od nového roku platit státu na jednom litru o jednu korunu vyšší spotřební daň. Společně s tím se do cen promítne i vyšší DPH o jedno procento. V důsledku to znamená cenu benzínu vyšší až o 1,50 Kč za jeden litr. Zatímco před rokem se jeho cena pohybovala na dlouhodobém minimu kolem 22 Kč, teď na některých místech překračuje magických 30 Kč.

Další důležitou změnou je zdražení dálničních kuponů. Automobily do 3,5 tuny zaplatí nově za roční známku 1200 Kč, přičemž vloni to byla rovná tisícovka. Měsíční kupon podraží z 330 Kč na 350 Kč, desetidenní z 220 na 250 Kč. Současně s touto úpravou dochází nově u vozidel nad 3,5 tuny k přechodu od časového k výkonovému zpoplatnění. Za použití dálnic a dalších určených úseků tak od 1. ledna platí pro tato vozidla mýtný systém. Důležité je, že v případě jízdních souprav se za limit považuje maximální hmotnost tažného vozidla. Pokud tedy s připojeným vlekem hmotnost přesáhne 3,5 tuny, vozidlo nadále podléhá zpoplatnění dálničními kupony.

A rozšiřují se zpoplatněné lokality. K logickým nově budovaným dálnicím přibude i silniční okruh kolem Prahy v úseku od dálnice D1 až po křižovatku s rychlostní silnicí R6 na Karlovy Vary. Prozatím bylo upuštěno od zpoplatnění úseků Satalice – Běchovice a Řepy – Ruzyně.

V posledních týdnech velmi diskutovaným tématem je snížení rychlosti na některých hlavních pražských tazích. Jedná se o úseky ulic 5. května (Jižní spojka – Boženy Němcové), Cínovecká (Kostelecká – Veselská), Jižní spojka (Vrbova – Chodovská, Barrandovský most – Vrbova), Spořilovská (Brněnská – Jižní spojka ), Lipská (Za Teplárnou – Evropská). Zde všude nově platí omezená rychlost na 50 km/h. Zmizela i noční stovka na Jižní spojce, od 1. ledna zde mezi 23. a 5. hodinou ráno platí pouze 80 km/h. Důvodem je údajné snížení hluku v přilehlých oblastech.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy