Automobilka Saab definitivně končí!

Saab | foto: Archiv AutoRoad.cz

Společnost General Motors (GM) se nedohodla s nizozemským výrobcem luxusních automobilů Spyker o prodeji švédské automobilky Saab, a tak její provoz ukončí. Informaci v pátek přinesla agentura Reuters.

GM zdůraznila, že nejde o bankrot, ani o nucenou likvidaci, a že splatí dluhy Saabu včetně plateb dodavatelům.

GM provoz podniku ukončí postupně.

Důvodem k rozhodnutí je podle Nicka Reillyho, šéfa aktivit GM pro Evropu to, že se ukázalo nemožným „provést transakci se vší náležitou pečlivostí v rozumném termínu“. Saab by bývalo mohlo zachránit jen rychlé rozhodnutí a jednání, dodal.

Podle informací švédského deníku Svenska Dagbladet obě strany během jednání narazily na problémy, pro které nenašly společné řešení. Mluvčí GM Stefan Winman uvedl, že problémů se během jednání objevilo více, odmítl ale být konkrétní. Důvodem nezdaru však prý nebylo to, že by Spyker svůj zájem o krachující automobilku nemyslel vážně. „V tom případě by k žádným jednáním ani nedošlo,“ řekl.

Winman navíc novináře ujistil, že na nemožnosti najít rychlé řešení se shodly obě strany. „Nejde o jednostranné rozhodnutí General Motors,“ uvedl.

Saab má kolem tří tisíc zaměstnanců a zhruba stejný počet pracovníků v přidružených podnicích. Zavřením podniku může v regionu Västra Götaland, kde automobilka stojí, přijít o místo až 8 000 lidí.

„Zaměstnanci byli o uzavření podniku informováni emailem. Jde o úplně čerstvou informaci a v současné době nevíme úplně přesně, co to pro nás vlastně znamená. Čekáme na tiskovou konferenci a doufáme, že tam se dozvíme víc,“ řekl švédskému deníku Dagens Nyheter Sten Larsson, viceprezident odborů v Saabu.

Akcie společnosti Spyker Car po oznámení GM propadly na nizozemské burze o téměř 13 procent.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy