BMW Concept ActiveE - elektřinou k úspěchu

| foto: Archiv AutoRoad.cz

BMW v Detroitu představí svůj koncept malého elektromobilu vycházejícího ze třídy 1. Několik desítek takovýchto vozů by se mohlo objevit na silnicích.

Koncern BMW má s vývojem elektromobilů již své zkušenosti. Data o využití elektropohonů již nyní sbírá u svého elektrického Mini E a k podobným účelům bude nejspíš určen i koncept elektrického BMW 1.

 

Jeho pohon zajišťuje elektromotor s maximálním výkonem 170 koní, který dokáže kompaktní vůz rozhýbat na stovku za devět sekund. Maximální rychlost 145 kilometrů v hodině je dána jednak tradiční absencí převodovky a také omezovačem.

 

Baterie dokáží vozu dodávat energii vcelku dostačujících 160 kilometrů a nabití trvá tři (Evropa) nebo čtyři a půl hodiny (USA), záleží na konstrukci rozvodů elektřiny. Podle BMW bude rekuperační systém baterie stačit až na 75 % brzdných situací, pro ty ostatní je samozřejmě připraven i konvenční brzdný systém.

 

Vysoká je hmotnost konceptu, která atakuje dvě tuny, přesná hodnota je 1800 kilo. K tomu posádka a trochu bagáže a jsme na oněch dvou tunách.

 

Vývojáři se snažili příliš zástavbou elektropohonu nezasáhnout kufr. To se vcelku podařilo, objem má tato elektroverze 200 litrů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy