Volkswagen vstoupil do Suzuki

Kizashi | foto: Archiv AutoRoad.cz

Volkswagen získá podíl 19,9 procenta v japonské automobilce Suzuki, cena transakce je podle Reuters 2,5 miliardy dolarů.

Transakce, o které se již delší dobu spekulovalo, je výhodná pro obě strany. Zatímco Volkswagen se dostane na silně rostoucí indický trh, kde Suzuki vlastní společný podnik Maruti Suzuki, japonská automobilka se pak dostane k nejnovějším technologiím, které jí pomohou zvýšit konkurenceschopnost na domácím trhu. "Z čistě finanční stránky věci je pro Suzuki výhodné mít partnera k investicím do budoucích technologií," řekl k obchodu Chizuko Satsukawa, analytik společnosti Standard & Poor´s.

"Dvě významné světové automobilky spojují své síly a připravují se na výzvy, které leží v blízké budoucnosti. Společně můžeme maximalizovat náš potenciál," komentoval transakci výkonný ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn.

Evropská automobilka prodala za prvních deset měsíců letošního roku 5,3 milionu vozů, Suzuki, devátá největší automobilka světa, jich prodala 1,9 milionu.

Největší evropská automobilka aktuálně vyrábí vozy značek Audi, Škoda, Seat, Lamborghini, Bugatti, Bentley a Scania, Volkswagen a Volkswagen Nutzfahrzeuge.

Volkswagen získal v tomto týdnu i 49,9procentní podíl ve společnosti Porsche, výrobci sportovních aut, za 3,9 miliardy eur.

Akcie Suzuki zakončily středeční obchodování růstem o 3,5 procenta při poklesu indexu Nikkei o 1,3 procenta.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy