Porsche se potýká kvůli VW se ztrátou 4,4 miliardy eur

911 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Automobilka Porsche oznámila ztrátu před zdaněním 4,4 miliardy eur. Na vině je prý podíl firmy ve Volkswagenu, informoval v noci na pátek americký deník The Wall Street Journal.

Porsche oznámil, že za ztrátami stojí odpisy za hotově vyplacené opce za akcie Volkswagen (VW). Hotově vyplacené opce jsou finanční nástroje, kde vlastník po uplatnění opce nedostane samu akcii, ale rozdíl mezi hotovostní cenou akcie a cenou, kterou opce měla, když byla uplatněna.

Porsche za účetní rok končící v červenci vykázal čistý zisk 8,23 milionu eur, a to díky miliardové rezervě z výnosů. Díky ní bude moci vyplatit symbolickou dividendu 0,05 eura za přednostní akcii a 0,04 eura za kmenovou akcii.

Nepovedený pokus získat 75procentní podíl mnohem většího konkurenta, a získat tak plnou kontrolu nad VW, se automobilce letos vymstil. Porsche bylo v podstatě donuceno začít jednat o společném podniku pod vedením VW. Porsche následně prodal velké množství opcí Kataru, který se tak stane třetím největším vlastníkem akcií ve společném podniku. Největším vlastníkem zůstane rodina Porsche a německé spolkové zemi Dolní Sasko.

Následkem nevydařené transakce s VW odešel z Porsche výkonný ředitel Wendelin Wiedeking a finační ředitel Holger Haerter. Výroba žádaného sportovního vozu Porsche teď přejde pod aktivity automobilky Volkswagen. Z legendárního vozu se tak stane desátá značka vyráběná pod křídly VW, podobně jako je Audi či Škoda.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy