Zimní pneumatiky budou v úseku D1 na Vysočině povinné dál

GoodYear | foto: GoodYear Dunlop Europe

Dopravní značka "Zimní výbava", která znamená povinné zimní pneumatiky pro všechna vozidla v daném úseku, bude na D1 platit i tuto zimu. Ministerstvo dopravy tak ukončilo diskusi, zda jí nezruší, oznámil ve čtvrtek Jakub Ptačinský z tiskového oddělení ministerstva.

Ptačinský uvedl, že ministerstvo se rozhodlo po diskusi s odborníky, se zástupci krajů a police. "Výsledkem je rozhodnutí, že i pro letošní rok, bude značka Zimní výbava na dálnici D1 platit pro všechny vozidla bez rozdílu hmotnosti," dodal s tím, že ministr Gustáv Slamečka se nakonec rozhodl ponechat platnost bez omezení hmotnosti, ale na popud zástupců Středočeského kraje a Vysočiny rozšířil rozsah území, kde bude značka platit.

Od 1. listopadu 2009 do 30. března 2010 bude pro každého řidiče v úseku dálnice D1 Loket (exit 66) – Velká Bíteš (exit 162) povinné mít na voze zimní obutí. Úřad bude navíc souběžně pracovat na návrhu novely, která by ustanovila pro další roky povinnost plošného použití zimních pneumatik v zimním období.

Dopravní značka „Zimní výbava“ přikazuje řidiči motorového vozidla pokračovat v jízdě v označeném úseku jen za použití zimních pneumatik. A to na všech kolech u vozidel do 3 500 kg (včetně) nebo pouze na hnacích kolech u vozidel nad 3 500 kg. Limitní hmotností 3 500 kg je pro účely této značky myšlena maximální přípustná hmotnost vozidla. Hloubka vzorku musí být nejméně 4 mm na všech kolech (u vozidel do 3 500 kg), nebo nejméně 6 mm na všech hnacích kolech (u vozidel nad 3 500 kg). Značka platí od loňského roku, kdy byla poprvé osazena v krajích i na dálnici D1.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy