Značka Zimní výbava je v Královéhradeckém kraji již na 30 silnicích

Zimní výbava | foto: Archiv AutoRoad.cz

Na třech desítkách míst na horských silnicích v Královéhradeckém kraji se řidiči mohou setkat s novými značkami „Zimní výbava“. Od 1. listopadu nebudou moci motoristé na tyto úseky vyrazit bez zimních pneumatik či řetězů.

"Jde především o příjezdové silnice II. a III. třídy v Krkonoších a Orlických horách. Pokud řidiči od začátku listopadu použijí takto označenou silnici bez zimní výbavy, hrozí jim pokuta v blokovém řízení až dva tisíce korun (ve správním řízení 1500 korun až 2500 korun) a zapsání jednoho bodu v registru řidičů," řekl mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

U automobilů do 3,5 tuny musí být u zimních pneumatik hloubka dezénu hlavních drážek nebo zářezů nejméně čtyři milimetry na všech kolech. U vozidel nad 3,5 tuny pak hloubka drážek musí být nejméně šest milimetrů na všech hnacích kolech. Použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů.

Místa, na kterých jsou dopravní značky umístěny, jsou vybrána tak, aby v jejich blízkosti motoristé mohli najít vhodné místo pro případné nasazení řetězů a neblokovali dopravu. Povinnost používat na výše uvedených vybraných úsecích zimní výbavu mají řidiči do konce března. Platnost dopravní značky „Zimní výbava“ může být odlišně upravena od obecné úpravy dodatkovou tabulkou umístěnou pod touto značkou. Mapku s místy, kde se řidiči mohou setkat s úseky s povinnou zimní výbavou, lze nalézt na odkazu Správy a údržby silnic (SÚS) Královéhradeckého kraje http://www.sushk.cz/aktuality/zimni-vybava/.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy