Mazda Kiyora - do Tokia bez konceptu nelez

Kiyora Concept | foto: Mazda Europe

Mazda se na domácím autosalonu v Tokiu bude soustředit na poměrně blízké ekologické technologie. Kromě vylepšeného konceptu Kiyora ukáže také novou generaci čistých motorů.

Nová generace čistých motorů SKY má Mazdě pomoct k ambicióznímu plánu, do roku 2015 chce snížit emise své modelové řady o 30 %. Expozice bude rozdělena mezi technologie pro dnešek, zítřek a budoucnost. Dnešní technologie ukáže například systémy Stop-Start, ve stánku budoucích technologií už najdeme například Mazdu Premacy Hydrogen RE Hybrid, tedy vodík spalující Mazdu Premacy vybavenou rotačním motorem.

Mimo to na stánku uvidíme úsporný benzínový motor Mazda SKY-G vybavený přímým vstřikem a stejnětak úsporný diesel Mazda SKY-D. Motorům SKY bude na stánku sekundovat i vysoce účinná automatická převodovka pro podtrhnutí úsporných technologií.

Všechny tyto technologie uvidíme i v praxi. Postará se o to koncept Kiyora, který jsme již viděli loni v Paříži. Mazda ho ale vylepšila, proto nyní jeho 1,3 litru velké motor dokáže na jeden litr benzínu ujet 32 kilometrů, což znamená spotřebu lehounce přes tři litry na sto kilometrů.

Kromě úsporného motoru s technologií stop-start za to může například systém rekupurace brzdné energie, propracovaná aerodynamika, ale také poměrně nízká hmotnost. Mazda hlásá, že koncept váží o metrák méně než jakékoliv jiné srovnatelné sériové auto.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy