Volkswagen L1 - šetřílek v detailech

L1 | foto: Volkswagen

Hektická doba autosalonu ve Frankfurtu je pryč a máme čas na to, abychom se na zásadní novinky podívali detailněji. Tak pojďme na to.

Volkswagen L1 je vlastně comebackem. Vrací se po letech opomíjený a zapomenutý projekt litrového auta, na kterém Volkswagen pracoval.

Tehdy upadl projekt za nezájmu do zapomenutí. O ekologii ještě nebyl takový zájem a ultralehký monokok nebylo možné vyrobit s přiměřenými náklady.

Cena uhlíkových vláken ale klesá a do prodeje se dostává čím dál více úsporných technologií. Jde například o technologie Stop-Start nebo hybrid.

I přes neobvyklou úspornost není L1 úplně pomalým vozem. Díky muší hmotnosti 380 kilo důkáže uhánět až 160 km/h. Napomáhá tomu velmi úsporný dieselový motor, jehož objem je 0,8 litru. Dvouválec vznikl použitím poloviny motoru 1,6 TDI.

Motor má dva módy, ekologický a sportovní. V ekologickém módu dává motor jen 27 koní, zato spotřeba dosáhne jen minimální úrovně. Zatímco u módu sportovního si výkon sáhne na hraninci čtyřiceti koní a dosáhne zde své maximální rychlosti.

Stejný zůstává výkon elektromotoru - má 14 koní, je napájen z Li-Ion akumulátorů o 130 voltech a dokáže auto na kratší vzdálenost pohánět sám.  A málem bych zapomněl na spotřebu, ta má v provozu dosáhnout jen 1,38 litru na sto ujetých kilometrů.

A pro superúsporně nadšence, výroba je plánována někde kolem roku 2013.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy