FRANKFURT: Trabant nT - miláček davů s elektromotorem

nT | foto: Trabant

Jestli byl vždy Tranabt legendou dvoutaktního motoru, nyní bude legendou elektromotorů. Trabant chysta po dvaceti letech renesanci a to s moderními technologiemi.

Nový Trabant má s tím starým shodné tak možné jméno a tak trochu design. Ten vychází z legendárního kombíku.

Roztomilý vůz je ale nabit tou nejmodernější technikou včetně Li-ion baterií.

Ano, čtete dobře, nový trabi je elektromobil. Přední nápravu roztáčí elektromotor o výkonu 45 kW, tedy 61 koní. Baterie ho zvládnou živit na trase dlouhé 160 kilometrů, ovšem rychlostí maximálně 120 km/h.

Retro legendu bude možné nabíjet z klasické zásuvky na 230 V, to potrvá nabíjení 8 hodin, kdo chce ale být rychlejší, napíche tráboše do zásuvky na 380 V, potom se celý proces zrychlí na slušné dvě hodiny.

Další šťáva přiteče z fotovoltaických panelů na střeše, ty slouží k napájení palubních přístrojů, topení a podobných systémů.

Retro ekomobil je téměř čtyři metry dlouhý, pojme pět pasažérů, jedním z nich ale musí být dítě, které bude sedět uprostřed. Vývojáři si hráli i s detaily, například to, co v elektromobilu supluje řadící páku je umístěno opět pod volantem, palubní desta je minimalistická a rozložením přibližně odpovídá starému Trabantu 601.

Výroba začne v roce 2012, ovšem pod jednou podmínkou. Vývojáři potřebují sehnat investora.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy