Ke svým majitelům se vrací jen 15 procent ukradených aut

Fabia Sportline | foto: Škoda Auto

Počet krádeží motorových vozidel se za posledních patnáct let v České republice ztrojnásobil. Loni jich bylo ukradeno téměř třicet tisíc, ale pouze patnáct procent z nich se policii podařilo najít a vrátit majitelům, píše v úterním vydání deník Právo.

Žebříček nejčastěji kradených značek se s léty příliš nemění. Stejně jako loni i letos jsou v něm za škodovkami, fordy a volkswageny vozy automobilek Peugeot, Renault, Fiat a Opel. Podle pojišťoven ovšem největší riziko odcizení svého auta podstupují majitelé vozů značek Audi, Mercedes, Alfa Romeo a BMW. Nejmenší zájem mají naopak zloději o auta východoasijské provenience, uvádí list.

"Policejní pátrání bylo loni nejčastěji vyhlašováno po odcizených škodovkách (13 548 případů), volkswagenech (3204) a fordech (3180). Za letošní první pololetí pak bylo policii nahlášeno 6542 ukradených škodovek, 1685 fordů a 1330 volkswagenů," sdělil Právu vrchní komisař Jan Melša z Policejního prezidia ČR.

Není divu, že z ukradených aut je nejvíce právě škodovek. Na českých silnicích jich jezdí 1,675 milionu, což je 38 procent všech zaevidovaných osobních vozidel, píše Právo.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy