BMW Vision EfficientDynamics Concept – hybridní supersport pro Frankfurt

Vision EfficientDynamics | foto: BMW Group

Mnichovská automobilka chce na domácí autoshow jasně dokázat, že pokud jde o technologický vývoj, patří na jedno z předních světových míst. A konceptem Vision EfficientDynamics má k tomu ty nejlepší předpoklady.

Z futuristicky vyhlížející 4,6 m dlouhé karoserie asi spousta lidí propadne pocitu déjá vu. Zezadu totiž studie připomíná neméně futuristický Citroën GT. Ladné batmanovské křivky jsou olakovány v barvách sportovní M divize. Uvnitř najdeme uspořádání 2+2 cestující, přičemž jediný pár dveří se otevírá nahoru. A v této třídě nepodstatný zavazadelník pojde 150 litrů.

To nejlepší se ale skrývá pod kapotou. Pohon konceptu má totiž na starosti vzadu uložený zbrusu nový vznětový tříválec o objemu 1,5 litru, který dokáže vyždímat 163 mnichovských plnokrevníků a slušný točivý moment 290 Nm. Mimochodem právě ten by se měl na trhu objevit už za dva roky v nové generaci BMW řady 1. Jemu sekunduje duo elektromotorů, které jsou umístěny nad přední a před zadní nápravou. Ten zadní disponuje pomocným výkonem 33 k, přední potom méně skromných 80 k s možností krátkodobého zvýšení až na 112 k.

Díky tomu dokáže Vision EfficientDynamics zrychlit na stovku za méně než 5 sekund. Průměrná spotřeba i přesto (nebo právě proto?) činí pouhých 3,76 l/100 km a emise CO2 magických 99g/km. S využitím lithium-iontových baterií v kombinaci se spalovacím motorem činí dojezd zhruba 690 km.

Na podrobnější informace si zřejmě budeme muset počkat až do Frankfurtu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy