Volvo má Boba, možná zachrání život i vám

RX-7 | foto: Volvo

Volvo má Boba. Zní to sice jako věta z čítanky pro první třídu „Ema má mámu“, ale tenhle Bob je opravdový. I když jde vlastně jen o figurínu.

Bob je výsledkem několikaměsíční práce švédských inženýrů pracujících na moderních prvcích aktivní bezpečnosti osobních aut. Jedná se o tzv. „dummyho“ nebo chcete-li figurínu standardního a ryze průměrného chodce. A páni od Volva doufají, že jim vydrží co nejdéle.

Jeho úkolem je totiž odvést špinavou práci při vývoji systému včasného rozpoznávání chodců. Ten by měl dokonce umět vozidlo sám zastavit, pokud hrozí nebezpečí srážky a odvrátit, nebo alespoň zmírnit následky takové nehody.

Bob je zavěšen na jeřábu a díky tomu se může zčista jasna objevit kdekoliv v blízkosti auta. Vyběhnout zpoza rohu nebo třeba vkročit za vozidlo při couvání a simulovat tak skutečné provozní situace.

Nový varovný systém vychází ze City Safety, který díky laseru dokáže detekovat větší překážky před vozidlem a v rychlostech do 30 km/h auto sám bezpečně zastavit. Jako první se tento prvek objevil ve Volvu XC60 a lze přepokládat jeho postupné rozšíření i do dalších nových modelů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy