Ceny benzínu a nafty v příštím roce razantně vzrostou

ilustrační foto | foto: www.auto-news.cz | Mariusz Stankowski

Česká národní banka (ČNB) ve své prognóze vývoje inflace zveřejnila i předpověď toho, jak se v příštích dvou letech budou vyvíjet ceny pohonných hmot. Benzin podraží, jeho cena může přesáhnout i 30 korun, nahoru půjde také cena nafty.

Po novém roce mají být ceny paliva v průměru vyšší než dnes. Benzin Special zhruba o 50 haléřů, Natural o korunu a nafta dokonce o dvě. Pokud by přitom vývoj kopíroval stav z uplynulých dvou let, kdy se ceny na počátku prázdnin zvyšovaly, mohl by Special překročit hranici 29,7 a Natural dokonce 30 korun za litr. To je daleko více, než byla dosud nejvyšší průměrná cena v letošním roce.

Očekávání ČNB potvrzuje také mnoho analytiků trhu s ropou a ropnými produkty, kam patří také benzin.

S cenami pohonných hmot může ještě pořádně zahýbat avizované zvýšení spotřební daně, o kterém uvažuje ministr financí Eduard Janota. Ta by ceny měla zvýšit zhruba o korunu za litr. Vše ovšem záleží na tom, zda návrh poslanecká sněmovna stihne do voleb projednat. Do té doby má totiž na programu pouze jednu schůzi a Janotovy plány patří mezi ty, na kterých se strany příliš neshodnou.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy