Složení vozového parku ČR není na žádoucí úrovni

9-5 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Česká republika je významným výrobcem osobních automobilů, složení vozového parku však není na žádoucí úrovni. Uvedlo to minulý týden ve své zprávě Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Přestože Česká republika je významným evropským výrobcem osobních automobilů, její vozový park je v porovnání s vyspělými zeměmi EU zastaralý a obnova novými osobními automobily nedosahuje ani poloviny obvyklého průměru, což je ročně 8 až 10 procent z celkového počtu registrovaných vozidel. Ke konci června bylo podle SAP v ČR registrováno celkem 4 409 508 osobních automobilů v průměrném věku 13,68 roku. Podíl vozidel starších 10 let činí 58,96 procenta, zatímco ve vyspělých zemích EU a v některých dalších zemích se tento podíl pohybuje na hodnotě 25 až 35 procent.

Na konci prvního pololetí tohoto roku bylo registrováno 2 599 820 osobních automobilů ve věku nad 10 let, počátkem roku 2006 to bylo „jen“ 2 152 437, tedy 54,37 procenta všech registrovaných osobních automobilů. Za 3,5 roku se tedy počet vozidel starších než 10 let zvýšil o 447 383, přičemž celkový počet osobních automobilů registrovaných v ČR se za stejné období zvýšil zhruba o stejný počet, konkrétně o 450 800 vozidel. To podle SAP opět dokumentuje fakt, že obnova vozového parku v ČR v podstatě neprobíhá.

Obnova vozového parku v ČR musí být podle SAP přitom chápána jako komplex celé řady systémových opatření, z nichž v současné době mediálně frekventované „šrotovné“ tvoří jen jednu z jeho mnoha částí. „Hlavním cílem programu obnovy vozového parku je snížení ekologické zátěže dané provozem motorových vozidel a zvýšení bezpečnosti silničního provozu,“ uvedlo SAP ve své zprávě. Nejedná se prý tedy o často podsouvanou „podporu jednomu oboru“, ale o celospolečensky žádoucí proces. „Pro realizaci obnovy vozového parku by přitom bylo možno aplikovat celou řadu běžně používaných ekonomických nástrojů upravených tak, aby dlouhodobě motivovaly občany k trvalému vyřazování starých, bezpečnostně a ekologicky nevyhovujících automobilů,“ uvedlo SAP.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy