Je to oficiální, Porsche je desátou značkou Volkswagenu

928 | foto: Porsche

Zasedání dozorčích rad obou společností, Porsche i Volkswagenu, podpořila fúzi dvou významných společností, Porsche a Volkswagenu.

Porsche se tak stane desátou automobilkou koncernu Volkswagen. Ten aspiruje v blízké budoucnosti o titul největšího výrobce aut na světě, což mu dosti ulehčily potíže amerických koncernů, a převzetí Porsche bude jistě jedním z významných kroků.

Po včerejším odvolání dlouholetého šéfa Porsche, Wendelina Wiedekinga, již nic fúzi nebránilo.

Nedá se očekávat, že by se poměry v Porsche po fúzi příliš změnily. Firemní identita je to nejdůležitější, co Porsche má. Porsche navíc vlastnilo část akcií Volkswagenu už delší dobu, v poslední době se navíc snažilo mamutí koncern pohltit celý. To zlomilo Wiedekingovi krk.

Nicméně právě z jisté propojenosti už obě automobilky těžily a těží. Porsche vyvíjí hybridní Cayenne a tuto technologii jistě použije i Volkswagen. Naopak druhým směrem putují některé motory, například diesel pro Cayenne.

Spříznění obou automobilek má i historický podtext. Vždyť nejslavnějšího Volkswagena, brouka, navrhl právě Ferdinand Porsche a první model se značkou Porsche, 356, z brouka naopak vycházel.

Dozorčí rada Porsche se navíc vyslovila i pro investici z Kataru. Tamní investor chce koupit 17 % akcií Volkswagenu a pomoci tak oddlužit Porsche, které se při snahách o pohlcení mamutího koncernu velmi zadlužilo. Po ukončení fúze stoupne podíl Kataru ve Volkswagenu na 19 %.

Porsche je nyní ve vlastnictví dědiců Ferdinanda Porscheho, rodin Piëchů a Porschů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy