Změny v povinné výbavě se odkládají

ilustrační foto | foto: ŘSD ČR

Ministerstvo dopravy otálí s novelou vyhlášky upravující povinnou výbavu. Ta měla původně začít platit už od včerejška. Přesné datum ještě není stanoveno.

Podle ministerstva by se tak mohlo stát někdy počátkem srpna. Nejedná se ale o žádné zpřísnění či nové povinnosti, ba právě naopak. Díky této vyhlášce zmizí nutnost mít ve vozidle rezervní kolo. Řidič ovšem bude muset vozit sadu na opravu pneumatiky, nebo mít sjednanou smlouvu o asistenčních službách a tu také vozit s sebou.

Změna se však nedotkne majitelů starších aut, kde je náhradní kolo prvkem deformačních zón. Jde například o stále rozšířený model Škoda 120.

Cílem novely je především snížit hmotnost vozidel a tím i spotřebu paliva a vypouštěné emise. Vedlejším efektem může být i zvětšení objemu zavazadlového prostoru a jeho využitelnosti, neboť ve většině karoserií moderních vozidel má rezerva stále své místo pod jeho podlahou.

Větší změny v povinné výbavě můžeme čekat až s počátkem příštího roku, kdy například vznikne povinnost vozit v každém autě reflexní vestu, termofólii, respirační masku či návod k první pomoci.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy