Nehod v ČR zásadně ubylo, mohou za to i čáry se statistikou

ilustrační foto | foto: ADAC

Že čarování patří především pohádkám? Ne tak úplně, se statistikou se čaruje rádo a snadno. Například se statistikou nehod.

Z téměř osmdesáti tisíc na třicet pět tisíc. Bavíme-li se o počtu nehod, jde o jednoznačně pozitivní statistiku, je ale vůbec možná? Přirozeně není.

Takovéto meziroční srovnání za první pololetí roků 2008 a 2009 evidují policisté. Důvod k radosti to ale není, od 1.1 2009 je nutnost policisty volat k nehodě jen přesáhne-li škoda na vozidlech 100 tisíc korun, dojde-li ke zranění nebo je-li poškozen majetek třetí osoby nebo vozovka.

Dosud byla finanční hranice poloviční, totiž padesátitisícová a právě v tomto rozdílu je třeba hledat takto příjemnou statistiku.

Při pohledu na statistiky zraněných už se ukazují reálnější čísla. Jak jsme již informovali, mrtvých na silnicích ubylo, za první pololetí zahynulo 380 lidí, oproti 445 osobám loni.

Sanitky musely ošetřit 1486 těžce zraněných oproti 1775 v roce 2008. Lehce zraněných bylo 10 497, což je opět oproti loňským 11 598 zraněným příjemnější číslo.

Právě statistiku zraněných můžeme brát na rozdíl od statistiky nehod jako relevantní, podmínky hlášení se totiž nezměnily. Přinejmenším následků nehod, ale pravděpodobně i nehod samotných tedy ubylo.

Mimo moderních technologií, které chrání posádku před zraněním, ale také před samotnou nehodou (ABS, ESP...) za to jistě může i nižší provoz na silnicích, podle ministerstva dopravy putovalo v prvním čtvrtletí po silnicích o čtvrtinu méně zboží než loni, dá se čekat, že úměrně tomu klesl i počet jízd kamionů.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy