SAP: Nejúspěšnější firmou v autoprůmyslu bylo vloni Iveco

Massif | foto: Fiat Group

Nejúspěšnější firmou v automobilovém průmyslu byl v loňském roce výrobce užitkových vozů a autobusů, společnost Iveco. O výsledcích 11. ročníku ankety "Podnik roku v českém automobilovém průmyslu" informovalo v sobotu Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Do první pětky se dostala také kolínská automobilka TPCA či česká divize japonské automobilky Toyota. Mladoboleslavská Škoda, která byla v uplynulých letech pravidelně mezi nejlepšími, vloni z předních míst vypadla.

"Kritéria soutěže zajišťují co nejobjektivnější porovnání výsledků firem různého charakteru, různých velikostí a v různém stádiu podnikatelské činnosti," vysvětluje SAP.

Firmy jsou hodnoceny ve čtyřech hlavních kategoriích. Jednou z klíčových položek je hospodářský výsledek firmy. Této kategorii v loňském roce kralovala automobilka Škoda Auto, která dosáhla zisku před zdaněním 13,3 miliardy korun. V první pětce podle hospodářských výsledků se umístil také celkový výherce Iveco nebo TPCA.

Jednou z položek závěrečného hodnocení je výše přidané hodnoty na jednoho zaměstnance. Tu měla vloni nejvyšší firma Global Assistance, a to 3,3 milionu korun na osobu.

Nejúspěšnější podnik v automobilovém průmyslu se také měří podle tržeb a jejich meziročního nárůstu. "Tato položka má ukázat ekonomickou stabilitu, zejména u firem s trvale vysokou úrovní tržeb z vlastní výroby," vysvětluje SAP.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy