General Motors se blíží ke svému bankrotu

GM | foto: Archiv AutoRoad.cz

Automobilka General Motors (GM) se zřejmě přiblížila ke svému bankrotu, její nabídka na výměnu svých akcií za dluh 27 miliard nevyvolala zájem investorů. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

"Nabízený obnos peněz od investorů byl podstatně menší, než jaký GM potřebovala k zaplacení dluhu,“ uvedla automobilka ve svém středečním prohlášení. Termín na výměnu vypršel o půlnoci z úterý na středu.

Automobilka už dříve uvedla, že bude muset vyhlásit bankrot, jestliže nevymění aspoň 90 procent dluhu, tedy 24 miliard.

Podle odborníků je bankrot téměř jistý, požadavky na plánovanou reorganizaci podniku nejsou splnitelné. Plán reorganizace má firma předložit americkému ministerstvu financí do 1. června, už před časem vedla automobilka jednání s kanadskými odboráři. Dohoda s odbory by umožnila ušetřit GM za hodinové mzdy více než jednu miliardu dolarů a za zdravotní pojištění za zaměstnance 20 miliard dolarů za rok.

Akcie GM se v předobchodní fázi aktuálně pohybují na úrovni 1,27 dolarů, což oproti úternímu závěru (1,44 dolarů) představuje výrazné oslabení o 11,8 procenta. Obchodování na burze v New Yorku začne v 15.30 SEČ.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy