Guttenberg: Fiat vylepšil svou nabídku za Opel

Fiat | foto: Fiat Group

Německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg v sobotu oznámil, že italská automobilka Fiat vylepšila svou nabídku na převzetí společnosti Opel. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

"Cítíme snahu ze všech stran o vylepšení nabídek, Fiat svou nabídku opět zlepšil," prohlásil v sobotu německý ministr. O automobilku Opel, která je součástí koncernu General Motors, mají zájem tři investoři. Jde o kanadsko-rakouskou společnost Magna, holdingovou společnost RHJ International a italskou automobilku Fiat. Podrobnosti o nové nabídce však zatím nejsou známy.

Podle pátečních informací bylo součástí plánu Magny zrušení až deseti tisíc pracovních míst, z toho dvou a půl tisíc přímo v Německu. Fiat však ještě v pátek plánoval zrušit v Opelu celkově dvanáct tisíc pracovních míst.

Fiat si zřejmě se svojí nabídkou věří. "Fiat má více než 50procentní šanci na získání automobilky Opel," prohlásil již dříve výkonný ředitel společnosti Sergio Marchionne, který poukazoval na fakt, že další zájemci nemají vypracovaný plán jak Opel zachránit.

Společnost General Motors dostala od americké vlády podmínku, že musí do 1. června představit plán restrukturalizace svého ztrátového podniku, jinak bude muset vyhlásit bankrot. Vyhlášení bankrotu by následně znamenalo pro prodej Opelu problém. Jedním z bodů restrukturalizace General Motors je prodej jeho evropských aktivit. Americká automobilka kromě Opelu v Evropě ještě vlastní Vauxhallem a Saab, General Motors si však chce v evropských podnicích udržet alespoň minoritní podíl.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy