Pokud Magna získá Opel, zruší deset tisíc pracovních míst

Opel | foto: Archiv AutoRoad.cz

Pokud společnost Magna International převezme od General Motors automobilku Opel, hodlá zrušit deset tisíc pracovních míst. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

Z deseti tisíc míst zrušených kvůli restrukturalizaci podniku by přitom čtvrtina měla být zrušena v Německu. I přes masivní propouštění je však plán Magny pro zaměstnance přijatelnější, než plán Fiatu. Ten by totiž v případě převzetí kontroly nad automobilkou propustil až 12 tisíc zaměstnanců.

Plán Magny se však nezamlouvá německému státu Severní Porýní-Vestfálsko, jehož ministerský předseda Juergen Ruettgers doufá, že "Magna plánované zásahy do personálních otázek přehodnotí."

O automobilku Opel, která je součástí koncernu General Motors, mají zájem tři investoři. Jde o kanadsko-rakouskou společnost Magna, holdingovou společnost RHJ International a italskou automobilku Fiat.

Společnost General Motors dostala od americké vlády podmínku, že musí do 1. června představit plán restrukturalizace svého ztrátového podniku, jinak bude muset vyhlásit bankrot. Vyhlášení bankrotu by následně znamenalo pro prodej Opelu velký problém. Jedním z bodů restrukturalizace General Motors je prodej jeho evropských aktivit. Americká automobilka kromě Opelu v Evropě ještě vlastní Vauxhallem a Saab. General Motors si však chce v evropských podnicích udržet alespoň minoritní podíl.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy