Volkswagen Golf první generace končí

CitiGolf R | foto: Volkswagen

V Evropě se nedávno představil Golf již šesté generace. To ovšem neznamená, že by dřívější verze tohoto slavného lidového vozítka stále nebyly v prodeji.

Například v Jihoafrické republice (JAR) se až dosud prodává úplně první generace Volkswagenu Golf. Prošla samozřejmě určitými změnami, například palubní deska se původní na nazvat stěží (ve skutečnosti pochází z první generace Škody Fabia), ale základ zůstává.

Především zůstal klasický vzhled subtilního vozu s převratnou konstrukcí. CitiGolf se prodává s motory 1,4 a 1,6. Oba plní Euro2 a díky své lehkosti jsou poměrně svižné. Ceny začínají na 190 tisících korunách (v přepočtu)

Golf první generace se začala vyrábět v roce 1974. Ve výrobě setrvala deset let a ukázala se mimo jiné i jako sedan a kabriolet. Poté se linka přesunula do Afriky a název se změnil na CitiGolf, aby se odlišil od novějších modelů.

Takováto dlouhověkost není ničím neobvyklým. Například teprve před pár lety skončila výroba klasického Volkswagenu Type 1,  Beetle, tedy brouka. Po neuvěřitelných 65 letech se přestal vyrábět, když v Mexiku změnili zákony ohledně taxikářů, které od té doby musejí mít čtvery dveře. Bylo jich vyrobeno 21,5 milionů.

Podobně dlouho se v Indii vyrábí i Hindustan Ambassador a to od roku 1957. Vychází z Morissu Oxford III, který se vyráběl v letech 1956-1959.

Na obrázcích je ostrá verze CitiGolfu, která se v Evropě prodávala jako GTI.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy