Sněmovna dala zelenou šrotovnému

Favorit | foto: Archiv AutoRoad.cz

Poslanecká sněmovna schválila na páteční schůzi ve třetím čtení protikrizový balíček z dílny ČSSD. Ten obsahuje mimo jiné zavedení šrotovného.

Poslanci zamítli i návrh na zvýšení věkového limitu pro šrotovné při nákupu nového automobilu a likvidaci starého, podle kterého by se měla šrotovací prémie vztahovat na auta starší 15 let. Finance na šrotovné vyplatí Státní fond životního prostředí. Podle bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) ale hrozí, že budou zasaženy některé ekologické projekty, které se mají financovat z fondu. Poslanci proto nakonec souhlasili s jeho návrhem, posílit fond o část financí ze státního rozpočtu.

Šrotovné se bude vyplácet na koupi nového auta do 500 000 korun při likvidaci vozu staršího deseti let. Kdy začne šrotovné platit ale zatím není přesně určeno. "Neschvalujeme zavedení šrotovného od určitého data, ale právní rámec, který umožní vládě v případě potřeby šrotovné zavést," vysvětlil na páteční schůzi bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy