Renault Kangoo Be Bop jako elektromobil

Kangoo Be Bop | foto: Renault

Automobilka Renault představila v Paříži model Kangoo Be Bop Z.E. v provedení na elektrický pohon. Přestože se jedná pouze o prototyp, skrývá ve svých útrobách techniku budoucích plug-in elektromobilů této značky.

Už při pohledu zvenku zaujme vůz aerodynamickými úpravami, mezi něž patří speciální design krytů kol nebo třeba světlá výška snížená o 20 mm oproti standardní verzi. K redukci potřebného množství energie přispívají také světlomety tvořené z větší části soustavou LED. Zajímavostí jsou rovněž diody na boku vozu indikující úroveň nabití baterií.

Samotné pohonné ústrojí obstarává elektromotor o výkonu 44 kW (60 k), který samozřejmě nabízí vyšší účinnost než konvenční spalovací jednotky. Konkrétně se jedná zhruba o 90 %. Místo převodovky je motor spojen s reduktorem s jedním výstupním převodem. Jako úložiště energie pak slouží lithium-iontové baterie, jejichž 15 kWh zajistí modelu Kangoo Be Bop Z.E. dojezd asi 100 km. Do sériové výroby se však předpokládá vylepšení technologií a zvýšení až na 160 km.

Nabíjení z klasické 220 V zásuvky trvá vozu6-8 hodin. K dispozici však bude i tzv. rychlé nabíjení 400 V, s pomocí kterého bude možné získat 80% kapacity baterií za 30 minut.

Přestože se jedná zatím pouze o technologický demonstrátor, většina systémů bude použita i v sériových plug-in modelech automobilek Renault či Nissan. První vlaštovky by se měly objevit už za dva roky, tedy v roce 2011.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy